dilluns, 4 de maig del 2009

Gat què és?

Gat Felis Silvestris catus é un petit mamífer molt proper a l'home. Els gats van ser domesticats el 9.500 aC al pròxim orient(no a Egipte on són sagrats). Hi ha moltes races de gats: persa, siamès, sfinx, bosc de noruega, blau rus, etc. El gat domèstic i el seu avantpassat salvatge més proper són ambdós organismes diploides que posseeixen trenta-vuit cromosomes, en els quals s'han identificat més de dos-cents defectes genètics heretables, molts d'ells anàlegs a errors innats en els humans. S'han identificat defectes específics del metabolisme que es troben a l'origen de moltes malalties dels gats. També s'han detectat diversos gens responsables del color del pèl; la combinació d'ells dóna diferents fenotips.


Morfologia

Diagrama de l'anatomia general d'un gat mascle.
Els gats pesen generalment entre 2,5 i 7 kg; tanmateix, algunes races com els
Ragdoll i els Maine Coon poden sobrepassar els 11,3 kg. Hi ha hagut casos de gats que superaren el pes de 23 kg a causa d'una sobrealimentació. D'altra banda, també es coneixen casos de gats extremament petits (que pesen menys de 1.800 g). El gat més gros del qual el pes fou reconegut oficialment pesava 21,297 kg. El sobrepès és perjudicial per l'animal i ha de ser evitat per mitjà d'una dieta equilibrada i exercici físic, especialment en els exemplars exclusivament casolans.
Els gats domèstics viuen generalment entre catorze i vint anys. L'exemplar més vell conegut arribà a l'edat de trenta-sis anys.
Tendeixen a viure més temps,d'una banda, si se'ls limita les sortides a l'exterior, ja que es redueixen el risc de lesions produïdes per baralles amb altres gats o per accidents, així com l'exposició a diverses malalties; de l'altra, si se'ls esterilitza, perquè es redueix el risc de càncer testicular o d'ovaris). Les femelles esterilitzades abans de tenir la primera ventrada tenen menys possibilitats de patir càncer de mama. Els gats de carrer que viuen en ambients urbans viuen sovint uns dos anys o menys. Si se'ls manté en colònies, poden viure molts més anys; el gat de carrer més vell conegut, anomenat Mark, arribà a l'edat de vint-i-sis anys sota la cura de l'associació britànica Cats Protection.
Com la majoria dels
felins, tenen una agilitat extraordinària en relació a la seva proporció entre mida i pes corporal. S'han observat gats fent salts de més de 3,5 metres d'alçada sense esforç, o fent un salt de més o menys la mateix longitud sense fer més esforç que contraure les seves potes posteriors per, amb un efecte de motlle, desenvolupar l'energia necessària per realitzar aquestes proeses físiques. Els gats utilitzen les seves urpes per escalar, i les afilen sempre sobre superfícies toves i accessibles, com ara arbres, mobles, catifes o sofàs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada